BRUNKAGER
Brunkager, som nydes til jul, skal være sprøde, velkrydrede, nybagte og fyldt med mandler. Her får du min bedste opskrift som giver en dej der kan opbevares i køleskabet hele december, så det er nemt lige at bage en plade brunkager.
BRUNKAGER
Ingredienser
- 250 g smør
- 175 g brun farin
- 200 g sirup gerne mørk
- 3 tsk kanel
- 1 tsk stødt nellike
- 2 tsk stødt ingefær
- 1 tsk stødt allehånde
- 150 g mandler hakkede
- 1 æg
- 500 g hvedemel
- fintrevet skal af ½ appelsin
- fintrevet skal af ½ citron
- ½ dl blandet appelsinsaft og citronsaft
- 1 tsk potaske
Sådan gør du
- Smelt smør, farin og sirup i en gryde. Når det er smeltet og rørt sammen til en ensartet masse, hældes den i en røreskål og afkøles let. Rør potasken ud i appelsin- og citronsaften og tilsæt det sammen med krydderierne, appelsin- og citronskal, mel, mandler og ægget. Rør godt sammen og hæld dejen i en lav firkantet form eller dåse beklædt med bagepapir. Læg et stykke bagepapir på toppen og glat overfladen ud med hånden. Stil på køl natten over. Den nu hårde dej-firkant vendes ud på et skærebrædt og deles i 4 stænger. Hver stang skæres i 3 mm tykke skiver, som lægges på bageplader beklædt med bagepapir og bages i ovnen ved 175 grader i ca. 8 min. Ovne er forskellige, så prøv dig frem med bagetiden.Brunkagerne gemmes i en tætsluttende dåse. Når først dejen er i køleskabet er du altid klar til at bage en plade brunkager uden svineri i køkkenet. Det eneste du har brug for er et skærebrædt og en skarp kniv. Kan sagtens holde sig i et par uger i køleskabet.God fornøjelse.