BOLLER

KOLDHÆVEDE VALNØDDEBOLLER

Facebook

Denne opskrift har jeg nørdet lidt med, for at få den sprøde skorpe og velsmagende krumme, som jeg bedst kan lide. Kombinationen af manitobamel, hulplade og damp i ovnen synes jeg giver det jeg ønsker.

Vi spiser valnøddebollerne som rundstykker om søndagen.

Det fede ved en koldhævet dej er, at man kan bage når man lige får lyst, uden at bruge lang tid i køkkenet.

Jeg har også, af bitter erfaring, fundet ud af, at dejen skal være ret fast for at få flot hævede boller. Ikke noget tyndt sjask.

KOLDHÆVEDE VALNØDDEBOLLER

Forb. tid 12 t
Tilb. tid 25 min
Samlet tid 12 t 25 min
Antal 16 stk.

Ingredienser
  

  • 7 dl vand
  • 15 g gær
  • 1 dl surdej samme som til rugbrød
  • 1 spsk sukker
  • tsk. salt
  • 1 dl havregryn
  • lidt madkulør
  • 1 dl valnødder brækket i mindre stykker
  • 1 dl boghvedemel
  • 4 dl ølandshvedemel
  • manitobamel så meget som dejen kan tage uden at blive tør

Sådan gør du
 

  • I en stor skål opløses gæren i vandet og havregryn tilsættes. Lad det stå 5 min. så grynene opsuger noget væske.
    Tilsæt surdej, sukker, salt, valnødder, madkulør og ølandshvedemel og rør godt sammen med en grydeske.
    Lidt efter lidt tilsættes manitobamel ind til dejen har en lidt fast konsistens. Grydeskeen skal kunne stå selv midt i dejen. Jeg har før troet at en koldhævet dej skulle være ret flydende, men jeg vil gerne have boller som hæver flot op, og derfor tilsætter jeg så meget mel at dejen er formbar.
  • Når dejen er som du vil have den, lægges der låg på skålen og den stilles på køl til næste dag. Dejen kan holde sig i køleskabet i en uges tid.

Bagning af bollerne

  • Ovnen varmes op til 210° varmluft. Placer en lille bradepande i bunden af ovnen og kog 1 L vand i kogekanden.
    Jeg bager bollerne på en hulplade fordi jeg har den. En almindelig bageplade med bagepapir er også fint.
    Det er lækkert at sætte bollerne oven på lidt solsikkekerner eller græskarkerner.
    Bollerne sættes på pladen med 2 skeer, men først når ovnen er varm.
    Sættes direkte i den varme ovn.
    Hæld det kogende vand i bradepanden og luk ovndøren.
    I min ovn tager det 22-25 min. at bage dem, og de hæver flot op og bliver supersprøde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Support us!

If you like this site please help and make click on any of these buttons!