FASTELAVNSBOLLER

Fastelavnsboller er hyggelige gærdejsboller med noget lækkert inden i, sådan groft skitseret. Jeg holder af disse med en blanding af creme, remonce og mandler.

FASTELAVNSBOLLER
Print Recipe
Antal personer
18 boller
Antal personer
18 boller
FASTELAVNSBOLLER
Print Recipe
Antal personer
18 boller
Antal personer
18 boller
Ingredienser
Dej
Fyld remonce
Fyld creme
Antal personer: boller
Instruktioner
  1. Dej: Lun mælken i en gryde så det bliver lillefingervarmt. Hæld i røreskål og opløs gæren der i. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt sammen til en blød lækker dej. Lad hæve 1 time.
  2. Creme: Pisk alle ingredienserne, pånær mandler, sammen og varm langsomt op i gryden til det tykner. Du skal røre hele tiden. Tag gryden fra varmen når cremen er tyk og tilsæt hakkede mandler. Lad cremen køle.
  3. Remonce: Rør alle ingredienserne sammen. Har du en køkkenmaskine, så lad den gøre arbejdet.
  4. Rul dejen ud og skær den ud i firkanter på ca 12 x 12 cm. På hver firkant lægges en klat creme og en klat remonce. Luk firkanterne ved at tage fat i de 4 hjørner og derefter de 4 nye hjørner og klem alle dejhjørnerne omhyggeligt sammen. Det er vigtigt at bollen er ordentlig lukket, så fyldet ikke flyder ud. Lægges på bagepladen med samlingen ned ad. Efterhæver 45 min.
  5. Bages ved 200 grader varmluft ca. 15 min.
  6. Pyntes med glasur og drys af valgfri slags.
Del denne opskrift
 

KLEJNER

Klejner er lig med jul, bum!
Lige så skøn en nykogt klejne er, lige så kedelig og intetsigende er en tør, daggammel klejne. Jeg serverer kun nykogte klejner, ellers kan det være lige meget.
Det kan lade sig gøre fordi jeg vrider klejnerne og lægger dem i fryseren, og koger dem direkte fra frost.
Prøv det og du vil aldrig mere koge alle klejnerne på én gang.

Opskriften er fra min mors håndskrevne, gamle kogebog

KLEJNER
Print Recipe
KLEJNER
Print Recipe
Ingredienser
Antal personer:
Instruktioner
  1. Mel og fedtstof nulres sammen til det ligner reven ost. Tilsæt sukker, hjortetaksalt, citronskal, fløde og æg og ælt dejen hurtigt sammen. Skal kun lige æltes til den hænger sammen. Læg på køl et par timer. Del dejen i 2 og rul ud til en firkant, ca. 3 mm. tyk. Med klejnesporen laves strimler af 3 cm. Strimlerne deles i stykker på ca. 12 cm, eller hvor lange du synes dine klejner skal være. Med klejnesporen skærer du et 2 cm langt hul i hver klejne. Klejnerne vrides ved at den ene snip vendes ind i hullet i midten og trækkes på plads igen. Kog de klejner du skal bruge og læg resten i en beholder med bagepapir i mellem lagene og frys dem. Har du plads til en bageplade i fryseren er det bedst. Når klejnerne er frosne, kan de lægges i en frysepose, så de ikke fylder så meget. Til kogning varmes palminen op til en temperatur hvor den syder. når du stikker en tandstik ned i palminen. Klejnerne skal have en fin gylden farve. Nydes samme dag de er kogt.
Del denne opskrift
 

HALVE ÆBLER TIL JULESTEGEN

Det halve æble, med gele i, er et must til andestegen juleaften.
Det syrlige æble er et godt modspil til den lidt fede julemad.

Det er super nemt, og kan laves flere dage før servering.

 

 

HALVE ÆBLER TIL JULESTEGEN
Print Recipe
Antal personer Forberedelses tid
12 halve æbler 30 min
Tilberedningstid
5 min
Antal personer Forberedelses tid
12 halve æbler 30 min
Tilberedningstid
5 min
HALVE ÆBLER TIL JULESTEGEN
Print Recipe
Antal personer Forberedelses tid
12 halve æbler 30 min
Tilberedningstid
5 min
Antal personer Forberedelses tid
12 halve æbler 30 min
Tilberedningstid
5 min
Ingredienser
Antal personer: halve æbler
Instruktioner
  1. Skræl æblerne og del dem i halve. Fjern forsigtigt kernehus, blomst og stilk, så der dannes et hul hvor geleen kan ligge. For at undgå at de bliver brune, kan der dryppes med citronsaft. Kog en lage af vand, sukker og citronsaft. Når lagen koger lægges æblerne i lagen og simrer ca. 3 min. Sluk for gryden og læg æblerne i et henkogningsglas eller lignende og hæld lagen over så æblerne er dækket. Luk med låg eller klip en frostpose til og sæt fast med en elastik. Stil på køl. Ved servering tages æblerne op af lagen og fyldes med en teskefuld gele.
Del denne opskrift
 

RØDKÅL

Hjemmelavet rødkål er bare så meget bedre end den man køber i en plasticspand.

Jeg laver rødkålen et par måneder før jul og lægger den i fryseren. Den holder sig rigtig fin på den måde. Så tager vi bare en pose op, lader den tø og varmer kålen i en skål i microovnen. Det kan ikke være nemmere.

RØDKÅL
Print Recipe
RØDKÅL
Print Recipe
Ingredienser
Antal personer:
Instruktioner
  1. Snit kålen fint, gerne på råkostjernet på din køkkenmaskine. Svits kålen i margarinen i en gryde. Tilsæt sukker, krydderier, eddike og saft. Lad simre ca. 1 time. Smag til med ekstra krydderier og evt. lidt salt og peber. Pakkes i fryseposer i passende portioner og lægges i fryseren.
Del denne opskrift
 

RIS A LA MANDE

Den ris a la mande vi holder mest af er lavet med husblas, for lige at stive den en smule og dermed gøre den mere luftig. Nogen vil mene at det ikke er en rigtig ris a al mande, men for os er det den der dur.

RIS A LA MANDE
Print Recipe
Antal personer
6 personer
Antal personer
6 personer
RIS A LA MANDE
Print Recipe
Antal personer
6 personer
Antal personer
6 personer
Ingredienser
Antal personer: personer
Instruktioner
  1. Kog risengrød på vanlig vis af mælk, grødris og vanillestængerne. Når grøden er færdigkogt tages vanillestængerne op og der tilsættes sukker og evt, ekstra vanillesukker/vanillepulver/vanillepasta eller hvad du synes smager bedst. Afkøl grøden.
  2. Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand ½ time. Pisk fløden til skum. Rør den kolde grød med mælk, så den bliver lind. Tilsæt de smuttede og hakkede mandler. Husk at gemme en hel. Smelt den udblødte husblas i en gryde over svag varme og afkøl den med lidt kold mælk. Når blandingen er kold, hældes den i grøden i en tynd stråle. Bland godt og tilsæt til sidst flødeskum. Hældes i fine skåle, husk den hele mandel, og stilles på køl. Kan sagtens laves lillejuleaften.
Del denne opskrift
 

PØLSEHORN


PØLSEHORN
Print Recipe
Antal personer Forberedelses tid
24 stk. time
Tilberedningstid
20 min. i ovnen
Antal personer Forberedelses tid
24 stk. time
Tilberedningstid
20 min. i ovnen
PØLSEHORN
Print Recipe
Antal personer Forberedelses tid
24 stk. time
Tilberedningstid
20 min. i ovnen
Antal personer Forberedelses tid
24 stk. time
Tilberedningstid
20 min. i ovnen
Ingredienser
Dej
Fyld
Antal personer: stk.
Instruktioner
  1. Smelt margarinen og tilsæt mælken. Skal være lillefingervarmt. Hæld i røreskål og tilsæt gær, salt, sukker og æg. Rør hurtigt sammen og tilsæt mel til dejen er smidig og blød. Ælt ca. 10 min. gerne i røremaskinen. Stil til hævning 1 time.
  2. Når dejen har hævet 1 time deles den i 4 kugler som rulles ud til en cirkel, som deles i 6 trekanter. På hver trekant lægges en stribe ketchup og en halv pølse. Rul fra den brede ende medens du holder fast i snippen og strækker den lidt. Læg på bageplade og lad hæve ½ time. Pensl med æg inden bagning.
  3. Bages ved 180 grader varmluft i ca. 20 min.
Recipe Notes

[recipe]

Del denne opskrift
 

RABARBERKAGE MED MARENGSTOP

Denne rabarberkage er min yndlings. Den er sød, syrlig, svampet og sprød på samme tid. Uhmmm

RABARBERKAGE MED MARENGSTOP
Print Recipe
Antal personer Forberedelses tid
1 bradepande 20 minutter
Ventetid
45 minutter i ovnen
Antal personer Forberedelses tid
1 bradepande 20 minutter
Ventetid
45 minutter i ovnen
RABARBERKAGE MED MARENGSTOP
Print Recipe
Antal personer Forberedelses tid
1 bradepande 20 minutter
Ventetid
45 minutter i ovnen
Antal personer Forberedelses tid
1 bradepande 20 minutter
Ventetid
45 minutter i ovnen
Ingredienser
Kagebund
Marengs
Antal personer: bradepande
Instruktioner
Kagebund
  1. Rør smør, sukker og vanillesukker med håndmixeren. Pisk æggeblommerne i en ad gangen. Bland mel og bagepulver og vend det i den våde del skiftevis med mælken. Fordel dejen i en bradepande 25x30 cm. beklædt med bagepapir.
Marengs
  1. Pisk æggehviderne stive. Pisk sukkeret i ad 2-3 gange til det bliver en sej masse. Tilsæt eddike, det giver lidt sprødhed til marengsen, men smages ikke. Vend rabarberstykkerne og valnødderne i marengsen og fordel på kagedejen. Bages ved 175 grader varmluft i ca. 45 minutter eller til der ikke hænger dej ved når du stikker en strikkepind gennem marengsen og kagebunden.
  2. Server med flødeskum, cremefraiche eller is. Holder sig frisk i et par dage.
Del denne opskrift
 

Mormors gode kringle

Man får sjældent serveret kringle nu om dage, og det er faktisk en skam, for kringle smager skønt og fyldet kan varieres i det uendelige. Blot vil jeg sige at i min kringle, ja i alt mit bagværk, er rosiner bandlysIMG_0281t. Det er en uskik at blande rosiner med noget som helst 😉 Hvis du elsker rosiner, skal du helt sikkert vælge dem til.

 

Mormors gode kringle
Print Recipe
Antal personer
2 kringler
Tilberedningstid Ventetid
30 minutter 100 minutter
Antal personer
2 kringler
Tilberedningstid Ventetid
30 minutter 100 minutter
Mormors gode kringle
Print Recipe
Antal personer
2 kringler
Tilberedningstid Ventetid
30 minutter 100 minutter
Antal personer
2 kringler
Tilberedningstid Ventetid
30 minutter 100 minutter
Ingredienser
Dej
Fyld
Pynt
Antal personer: kringler
Instruktioner
Sådan gør du
  1. Fedtstoffet findeles i melet så det ligner reven ost. Opløs gæren i mælken og tilsæt de 2 æg. Hæld det hele i melblandingen og ælt sammen til en ensartet dej. Måske skal der lidt mere mel til, prøv dig frem. Dejen skal kunne slippe bordet.
Fyld
  1. Smør, sukker og marcipan røres godt sammen. Har du en maskine der kan klare sagen, så brug den endelig. Den bløde nougat gemmer du lige lidt endnu. Måske du skal smage om den er ok 😉
Sådan lægger du kringlen sammen
  1. Del dejen i 2 og rul hver del ud til et rektangel, som i længden passer til den store bradepande fra ovnen. Smør fyld på midten af begge rektangler og læg skiver af blød nougat på fyldet. Skær skråsnit i dejen som vist på billedet.
  2. Fold dejstrimlerne ind over fyldet som en slags fletværk. Læg de 2 rektangler i en bradepande beklædt med bagepapir og stil til hævning i 30 min
  3. Når kringlerne er færdighævet skal de pensles med æg og drysses med hakkede nødder/mandler og drysses med sukker. Bages ca. 25 min. til de er gyldne .
Del denne opskrift